På Kyrkskolan arbetar vi för att alla elever ska trivas, känna sig trygga och uppnå goda resultat. Vi är stolta över vår stora skolgård och vi värnar om våra betydelsefulla traditioner.

torsdag 1 oktober 2015

Klass 3A: Månadsbrev oktober


Hej därhemma!


Nu har vi kommit en bit in på terminen och det känns i luften att det börjar bli höst! Eleverna arbetar på bra under lektionerna och vi har många intressanta diskussioner. Det märks att de är treor! Terminens utvecklingssamtal är nu genomförda och alla elever har nu en framåtsyftande planering med individuella mål som de arbetar mot.

I SO arbetar vi vidare med forntiden och vi har precis arbetat klart med stenåldern. Som ett avslutande moment skriver de en beskrivande text om hur människorna levde på jägarstenåldern (äldre stenåldern) eller på bondestenåldern (yngre stenåldern). Nästa vecka inleder vi arbetet med bronsåldern. Bronsåldersspelet ”Konungasejdeln” blev mycket lyckat trots ösregn. Det var så roligt att se barnen leva sig in i sina roller! Eleverna har dokumenterat dagen i sina dagböcker.

I svenska tränar vi på stavning. Denna vecka är det j-ljudet som vi har tränat på. Vi fortsätter med läxan veckans meningar. Eleverna väljer tre, fem eller tio meningar som man tränar på under veckan. Här gäller det så klart att utmana sig själv, samtidigt som det ska kännas möjligt att klara av utmaningen. Vi fortsätter att skriva beskrivande, återberättande och berättande texter för hand och på dator. Tanken är att vi fortsätter med kamratbedömning (två stjärnor och en önskan) men mer utvecklat än i tvåan. Eleverna tränar också läsning och läsförståelse genom samtal och genom att svara på frågor till olika texter som vi arbetar med i svenska, SO och NO.

I engelska har vi denna vecka tränat på att berätta vad vi har på oss för kläder (färg och klädesplagg). T. ex. I´ve got a pink sweater and a green skirt. Vi tränar varje vecka på att tala (uttal), skriva, läsa samt lyssna och förstå.

I matematik har vi börjat med subtraktion. Vi repeterar sambandet mellan addition och subtraktion samt likhetstecknets betydelse. När man ska räkna ut 12-5=____ kan man tänka 12=5+____ och därmed ta hjälp av addition när man räknar subtraktion. När vi sedan ska subtrahera hundratal, tiotal och ental kommer vi bara att använda oss av uppställning. Eleverna räknar då i ett separat räknehäfte. Detta för att eleverna ska bli säkra på denna metod. Matteläxan till nästa vecka görs på det sättet, bortsett från den första uppgiften. Barnen räknar uppställningar på det rutade pappret och skriver svaren i läxboken. På praktiska matten kommer eleverna att få lära sig om längd, cm och m samt mäta omkrets.

Eleverna har fått söka till elevrådet och till Trygghetsteamet (Tryggve). Dalija och Folke är läsårets Tryggverepresentanter och de har redan fått olika uppdrag! Wilma är klassens elevrådsrepresentant och hon var på sitt första elevråd igår, onsdag.

Från och med fredag den 9/10 är det idrott inne. Barnen behöver ha idrottskläder och handduk som vanligt men också ett par gymnastikskor som är avsedda för inomhusbruk. Vi kommer att gå till biblioteket en gång varje fredag, lektionen efter lunch. Nästa tillfälle är fredagen den 23/10 och då blir det bokprat där bibliotekarien presenterar olika böcker och ger lite boktips!

Fia och Jag (Maria) har gått på Rörisutbildning och kommer att använda Röris som ett längre inslag på idrotten men även korta stunder under dagen för att bryta långa lektioner.

Till sist vill vi tipsa om några hemsidor där man kan träna olika skolämnen på dator eller Ipad/telefon: www.mattemastaren.se är kopplat till vårt matematikmaterial. Där kan man träna vidare på sådant som vi arbetar med just nu eller sådant som vi har arbetat med tidigare (t. ex multiplikationstabellerna). På www.kunskapsstjarnan.se finns det bl. a bra klockövningar. På www.ungafakta.se hittar man olika typer av faktatexter att läsa, bl. a. om urtiden och forntiden. www.skolplus.se använder vi här i skolan och här finns toppenövningar i alla skolämnen och på olika nivåer. Det kostar en liten slant dock.

Har ni frågor om verksamheten är ni välkomna att höra av er till någon av oss och glöm inte att ni alltid är välkomna att hälsa på oss! Ha nu en fortsatt fin vecka!

 

Vänliga hälsningar

från Maria, Fia och Eva

 

September

 

V 41

Måndag      5           Fia delar ut läxa i NO     

Tisdag        6           Matte- och svenskläxa lämnas in, förhör veckans mening

Onsdag       7            Klassråd

Torsdag      8          

Fredag       9            Idrott inne: Ta med idrottskläder, inneskor samt handduk.

           

V 42        MILJÖVECKA

Måndag      12           Lämna in NO-läxa, ny läxa delas ut

Tisdag        13           Matte- och svenskläxa lämnas in, förhör veckans mening

Onsdag       14

Torsdag      15                      

Fredag       16           Idrott inne: Ta med idrottskläder, inneskor samt handduk.

 

 

 

V43

Måndag      19           NO-läxa lämnas in

Tisdag        20          Läsläxa, matteläxa, Veckans mening

Onsdag       21          

Torsdag      22          FN-samling   Grattis Sam, 9 år!

Fredag       23          Idrott inne: ta med idrottskläder, inneskor samt handduk

                        Vi går till biblioteket, ta med låneböcker!

                         Nytt månadsbrev

Kväll: Klassföräldrarna bjuder in till Halloweendisco i 3A:s klassrum kl. 18-20.

                                    

                        

V44         HÖSTLOV! Skolan är stängd. Fritidshemmet är öppet för de som har anmält omsorgsbehov.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar